Mellomøret er et hulrom der vi finner tre av kroppens minste knokler: hammeren (malleus), ambolten (incus) og stigbøylen (stapes). Mellomøret ligger mellom tympanum og det ovale vindu, en membran som leder lyd inn til det indre øret. Mellomøret er tilsluttet munnhulen via øretrompeten (fig. 17).
Fig.17 Grunnleggende anatomisk termer
Øretrompeten har som funksjon å utligne trykket mellom de to sidene av tympanum. Dette erfarer vi gjerne når vi forflytter oss raskt mellom områder med ulikt trykk, for eksempel når vi sitter i et fly som letter. Vi får altså «dotter i ørene» når det er ulikt trykk utenfor og innenfor tympanum. Dette skjer når øretrompeten er tett eller har lukket seg sammen. Vi ordner dette ved å «blåse opp ørene» når vi lager et trykk i munnhulen. Dette åpner øretrompeten og utligner trykket innenfor og utenfor tympanum.
Hos barn er øretrompeten mye kortere og ligger mer horisontalt og ikke fullt så vertikalt som hos voksne. Dette fører til at det mye lettere setter seg betennelse i mellomøret og i øretrompeten hos barn enn hos voksne. Dette vokser vi heldigvis av oss når vi strekker oss litt, øretrompeten blir lengre og mer vertikalrettet.
Barn som er mye plaget av ørebetennelse kan få satt inn et dren. Et dren er en ørliten plugg i tympanum som utligner trykk og skiller ut puss og gørr fra betennelse som oppstår, og barnet blir spart for ubehag og smerte.
Hovedfunksjonen til mellomøret er å fungere som en forsterker slik at lyden som ankommer det indre øret er kraftigere, det vil her si, har mer energi enn den lyden som ankommer øremuslingen. Dette kommer vi tilbake til.